Pastaraisiais metais vis dažniau sutinkame kvepiančių žvakių namams su medine dagtimi, kuri vizualiai atrodo įdomiau ir neįprasčiau nei mums įprastos žvakės su medvilnine dagtimi. Tuo tarpu žvakės su medvilnine dagtimi naudojamos jau kelis šimtmečius ir yra de facto standartas žvakių gamyboje. Taigi kurios yra patogesnės naudojimui? Kurios geriau leidžia atsiskleisti kvapui? Apžvelkime pagrindines medinių ir medvilninių dagčių savybes ir sužinokime.

MEDVILNINĖ DAGTIS

Žvakė su medvilinine dagtim - Sandalwood

Pagrindinis žvakių namams su medvilnine dagtimi privalumas yra jų patikimas ir tolygus degimas. Medvilninės dagtys yra pagamintos iš natūralaus pluošto, kuris mažai deformuojasi žvakei degant. Mažai tikėtina, jog šios dagtys duos netolygią ir netaisyklingą liepsną, nuo kurios vaškas išdegs neproporcingai ar žvakė ims gesti savaime.

Kitas privalumas yra tai, jog žvakes su paprasta medvilnine dagtimi yra lengviau prižiūrėti. Kadangi šios dagtys mažai krypsta į šonus, jų nebūtina itin dažnai pritrumpinti tam, kad liepsna degtų tolygiai. Taigi, palyginti su medinėmis dagtimis, šios žvakės yra palyginti lengvai prižiūrimos.

Taip pat dauguma gamintojų renkasi medvilnines dagtis todėl, jog pagaminti kokybišką medvilninę dagtį yra nepalyginamai lengviau ir pigiau nei atitinkamos kokybės medinę dagtį – gamybai nereikia itin daug specializuotos įrangos. Toli gražu ne visos medinės dagtys yra kokybiškos, užtikrina kokybišką degimą. Taigi gamintojai rinkdamiesi kokybiškas medvilnines dagtis, gali daugiau investuoti į kokybišką vašką ir kvapui naudojamus aliejus, nei į pačias dagtis.

MEDINĖ DAGTIS

Žvakė su medine dagtim

Vienas iš medinių dagčių privalumų yra tas, jog degdamos jos dažniausiai skleidžia malonų spragsėjimą. Kvapas, žinoma, yra svarbu, bet šis laužo degimą primenantis spragsėjimas gali pridėti šiek tiek jaukumo.

Kitas medinės dagties privalumas yra tas, jog degdama ji skleidžia šiek tiek mažiau suodžių, palyginti su medvilnine dagtimi. Žmonėms, kuriems tai sukelia alergiją, rekomenduotume rinktis žvakę su medine dagtimi.

Pagrindinis žvakių su medine dagtimi trūkumas yra sudėtingesnė jų priežiūra. Ne be priežasties dauguma tokių žvakių gamintojų papildomai pateikia išsamias priežiūros instrukcijas. Netinkamai prižiūrint – laiku nepritrumpinant knato iki deramo ilgio – šios žvakės ima savaime užgesti, dagtys – skilinėti, vaškas nesilydo tolygiai.

VERDIKTAS

Apibendrinant, abu dagčių tipai turi savo stipriąsias ir silpnąsias puses. Abu dagčių tipai leis puikiai atsiskleisti kvapui jei bus tinkamai prižiūrimi.

Medvilninės dagtys yra paprasčiau prižiūrimos ir užtikrina tolygų degimą nuo pirmo uždegimo iki paskutinio. Ne be reikalo jos naudojamos jau šimtmečius. Tuo tarpu medinės dagtys spragsėdamos suteikia papildomos nuotaikos atmosferai bei skleidžia mažiau suodžių, tačiau gali kilti problemų su jų priežiūra.

Mes dažniausiai renkamės žvakes namams su klasikine medvilnine dagtimi, tačiau turime ir vieną-kitą su medine dagtimi, kuria taip pat džiaugiamės. 🖤