Kvapiosios žvakės — tai neatsiejama šiuolaikinio interjero dalis ir jų populiarumas tik auga. Jos suteikia erdvei asmeninį prisilietimą bei savo kvapu ir šviesa sukuria ypatingą atmosferą. Tai lengvas būdas atgaivinti namus maloniais kvapais bei suteikti jiems jaukumo.

Iš kokio vaško jos gaminamos?

Kvapiųjų žvakių (vaško) tipai

Egzistuoja daugybė vaško rūšių, iš kurių kiekviena turi savo unikalias savybes, žavesį ir asmenybę. Dažniausiai sutinkamos yra šios: sojų, kokosų, palmių, bičių ir parafino.

O dažniausiai naudojamos dagtys yra: medvilninė, lininė, šilkinė, medinė ir sintetinio audinio.

Sojų vaško žvakės: švelnus augalinis pasirinkimas

Sojų vaško žvakė

Sojų vaškas hidrinimo būdu išgaunamas iš sojos pupelių aliejaus. Taip gaunamos baltos spalvos vaško drožlės, kurias naudoja žvakių gamintojai, išlydydami jas ir maišydami su aromatiniais aliejais. Tai populiarus pasirinkimas žvakių gamyboje dėl nedidelės kainos.

Sojų vaško žvakės aromatą skleidžia silpniau nei kitos vaško rūšys, todėl neretai šis vaškas maišomas su kitomis vaško rūšimis (kokosų, palmių ar parafinu).

Kokosų vaško žvakės: ekologiškas ir prabangus variantas

Kokosų vaško žvakė

Kai nori prabangos, bet sąžinė kalba apie ekologiją — rinkis šias žvakes. Kokosų vaškas gaunamas iš kokosų aliejaus, kuris savo ruožtu šalto spaudimo būdu gaunamas iš kokoso vaisiaus.

Šis vaškas puikiai maišosi su aromatiniais aliejais, todėl kokosų vaško žvakės kvepia natūraliai, bet tuo pačiu ir intensyviau, lyginant su kitomis.

Bičių vaško žvakės: natūralus ir sveikas pasirinkimas

Bičių vaško žvakė

Bičių vaškas yra visiškai natūralus šalutinis produktas, susidarantis medaus gamyboje. Todėl jei renkamas atsakingai ir su tinkama priežiūra, neturi neigiamos įtakos bičių kolonijai avilyje: bitės atstato ir užpildo korį medumi.

Natūralus geltonas bičių vaškas turi saldų medaus kvapą, tačiau nepakankamai stiprų, jog šis užpildytų didelę erdvę. Be to šis vaškas neypatingai gerai maišosi su aromatiniais aliejais, todėl nėra tobulas pasirinkimas gaminant kvapiąsias žvakes.

Parafino žvakės: įprastas bet prastas pasirinkimas

Parafino žvakės

Parafino vaškas yra švelni bespalvė kieta medžiaga, išgaunama iš naftos. Ji plačiai naudojama žvakių gamyboje, kosmetikoje ir kitoms reikmėms. Pagrindinis jos privalumas yra kaina, todėl dažnoje parduotuvėje sutinkamos nebrangios žvakės yra pagamintos būtent iš parafino.

Tačiau deginant tokias žvakes į namų aplinką išsiskiria kenksmingos medžiagos, todėl mes tokių žvakių naudoti nerekomenduojame.

Be to parafino lydymosi temperatūra yra gana aukšta, todėl dauguma aromatinių aliejų išgaruoja dar net nespėję su juo susimaišyti žvakių gamybos proceso metu. Deginant šias žvakes, kvapas gali atrodyti „sintetinis“, netikras.

Rask savo tobulą kvapą

Renkantis kvapą svarbu atsižvelgti į tai kas patinka Tau, nuotaiką ir efektą, kurį norėtum sukurti. Ar norėtum, kad Tavo namai kvepėtų kaip sodas po lietaus, ar kaip jauki medinė trobelė miške?

Pasirinkimų yra tiek daug, kad kartais gali pamiršti, jog kvapas yra ne skonis.